Cerca en aquest bloc

13 de desembre del 2011

Hem notat la crisi? Si, ve mes gent i amb la bossa més plena.


Una resposta positiva a la crida per la solidaritat.
Els Bancs dels Aliments van fer una crida als ciutadans de Catalunya per col·laborar, els dies 25 i 26, al Gran Recapte en benefici dels que pateixen fam Ara i Aquí. La situació es greu;  la demanda d’aliments, des del 2008 fins ara, s’ha doblat. Però la resposta de la societat catalana ha estat clara, “Hem notat la crisi, ve mes gent i amb la bossa més plena”, així va qualificar Antoni Sansalvado, president del Banc dels Aliments de Barcelona els resultats del Gran Recapte. Aquest va superar les 1.100 tones, valorades en uns  2 milions d’euros, doblant els resultats del Gran Recapte de 2010. El President de la Generalitat de Catalunya quan va presentar el seu programa de treball per superar la situació econòmica que estem vivint, va apostar per la solidaritat entre persones i va citar com exemple notori el del Banc dels Aliments. Quan hi ha un problema, la societat catalana respon no solament aportant aliments sinó, allò més important, participant com a voluntaris. Més de 7.500 voluntaris han atès la crida dels Bancs dels Aliments per fer front a la logística que suposa  recollir, classificar i distribuir els aliments a les entitats benèfiques. La cadena solidària també ha mobilitzat a una colla d’empreses, indústries alimentàries, supermercats i La Caixa que han fet possible aconseguir aquests resultats.
Els medis de comunicació han estat cabdals per a la difusió de l’acció
Una menció especial ha estat la resposta dels mitjans de comunicació, no només locals, sinó també estatals. La seva resposta ha estat entusiasta, (potser amb l' única excepció de El País) afegint-se des del primer moment a la crida, cobrint l’esdeveniment i finalment donant cobertura a la tasca dels Bancs dels Aliments en la seva lluita contra la fam. Molts d’ells ens han demanat de considerar-los voluntaris per a la defensa d’una causa justa, la lluita contra la fam Ara i Aquí. Els voluntaris que treballem en el Banc dels Aliments ens hem sentit estimats i valorats. Un dels aspectes de  la  comunicació  que molts donants i voluntaris han destacat és el fet que el Banc dels Aliments demana aliment, de primera necessitat, pels que estan enfonsats en la pobresa .
Darrera un èxit sempre hi ha una gran organització.
Davant d’uns bons resultats, no podem oblidar que al darrera hi ha una bona organització. Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya han actuat de forma conjunta en la realització de la crida i l’organització del Gran Recapte. Enguany, s’hi ha afegit el Banc dels Aliments de Sevilla i s’espera que l’any vinent s’hi afegeixin tots els Bancs dels Aliments de l'Estat. La Federació Europea de Bancs dels Aliments (FEBA) convoca regularment a tots els Bancs dels Aliments Europeus a realitzar una gran col·lecta d’aliments la darrera setmana de Novembre. Enguany l’han realitzada : França, Portugal, Itàlia, Bèlgica, Catalunya (i Sevilla), Xèquia i Regne Unit. La crisi econòmica afecta amb major o menor grau tot Europa, però els que en sofreixen les primeres conseqüències són els mateixos. Els problemes de la pobresa arreu són similars: l'atur, la recessió i les desigualtats socials.
 Els Bancs dels Aliments tenen com a primer objectiu la lluita contra el malbaratament d’aliments que suposen la primera gran font de subministrament d’aliments. La capta d’aliments es va plantejar a tota Europa com una crida a la participació de tota la societat en la seva missió de lluita contra la fam d’Ara i Aquí,  però sobretot també per obtenir aquells productes que no es reben normalment de les indústries o supermercats i així oferir una dieta equilibrada als més necessitats. La seva acció es basa en el voluntariat, no solament per consolidar una estructura de baix cost, sinó especialment per donar valor a la solidaritat. La realització de captes suposa un esforç organitzatiu considerable durant tot l’any, l’objectiu s’ho val. L’augment d’aportacions ha estat important, la resposta solidària ha estat exemplar, però també cal considerar que els Bancs dels Aliments han doblat els punts de recepció d’aliments, les entitats benèfiques han assumit directament molts d’ells, s’han triplicat el nombre de voluntaris i hi ha hagut una voluntat decidida d’assumir el repte de disposar de més aliments bàsics al servei dels que pateixen. Però allò més important és que la societat catalana accepta ser mobilitzada per una causa justa.
Jordi Peix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada