Avui
celebrem els 25 anys.
Avui celebrem els 25 anys de la fundació del Banc dels
aliments. Els anys vuitanta foren els moments mes dinàmics de Catalunya, la
democràcia se sentia a flor la pell. La gent, la societat, el poble com vulgueu
dir-ho, era conscient que la democràcia no era només una exigència de
llibertat: era una assumpció d’un compromís col·lectiu per la millora del nostre país. Es tractava
de definir un problema, de proposar un
nou model, construir-lo i finalment assumir responsabilitats per fer-lo
funcionar. Es tractava d’ajudar als oblidats de la democràcia: els
pobres.
Un colla de ”bona gent”, de procedència
diversa, però amb una voluntat col·lectiva de servir als demés i amb un esperit
d’exploradors, d’aventurers, de militants per la causa i d’innovadors de nous
models, van escollir treballar pels pobres, els membres més vulnerables del
nostres país. Aquesta voluntat i aquest esperit de recerca de noves vies per
millor servir l’altruisme, ens ha anat acompanyant al llarg d’aquests 25 anys i
és per això que avui en realitat celebrem la seva re fundació constant del Banc
dels Aliments. El “donar i compartir”
els problemes de la pobresa, ens permet conèixer la realitat canviant, i això
ens ha fet aprendre que davant cada nova problemàtica, cal donar una resposta adequada.
Una
proposta democràtica.
El Banc dels aliments es va constituir a finals dels anys
vuitanta, tot just a la sortida de la primera crisi la del 1975 –1985 en
l’arribada de la democràcia. En aquests anys, la pèrdua de llocs de treball va
ser molt forta, i molt propera a l’actual. Van ser moments de canvis profunds i
pors. El teixit econòmic i l’administratiu es va tenir que adaptar als nous
sistemes de producció, eren els anys de la transició. A Catalunya, especialment
a la vora de les grans ciutats, encara hi havia barraques i barris fortament
degradats: al Carmel, a Montjuic, al Camp de la Bota, al barri xino ( abans es
deia així, ara es diu Ciutat vella, però el nom no fa la cosa) a Sant Gregori a
Girona, al Canyeret a Lleida. A Catalunya, país de treballadors, la pobresa era
menystinguda. A l’Estació de França, recordeu-ho be, encara hi havia escrit:
“Se prohibe la mendicidad i la palabra soez”. Dins aquest context va sorgir el
Banc dels Aliments com a humil resposta d’aquesta primera crisi dins de la
democràcia, i així es va trobar preparat per afrontar-ne d’altres. Des del
primer dia vàrem tenir el recolzament de la Generalitat i de l’Ajuntament de
Barcelona, que ens varen escoltar i
animar en la nostre tasca.
Com va
començar el Banc dels Aliments
Primera seu del Banc dels Aliments: Meridiana |
El model i el concepte Banc dels Aliments el vàrem
conèixer, per la difusió que en va fer la llavors recent constituïda Federació Europea de Banc dels Aliments (FEBA)
en el Saló Internacional de l’Alimentació de París de 1986. No fou una
anècdota: era un proposta nova, diferent i original. En una Fira internacional
de l’Alimentació, on les empreses alimentàries senyorejaven amb una diversitat
de noves propostes alimentàries
enlluernadores, hi havia un humil estand que llençava una proposta diferent.
Entre mig de grans empreses i multinacionals, parlaven d’espigolar, recollir
allò que sobrava de les restes del gran banquet. L’espigolar es una pràctica
bíblica, però vigent encara avui, que permet als pobres recollir les espigues
de blat caigudes, que ja no s’aprofiten. Avui, a Catalunya els Bancs dels
Aliments espigolen en les industries i els supermercats, però els pobres també,
entremig dels camps de vora la ciutat abandonats o en els containers de davant
dels supermercats.
Una carta
fundacional única.
El model dels Bancs d’Aliments va ser definit en una
única carta fundacional, per a tots els Bancs del Aliments d’Europa, que es
resumia en cinc punts estrictes.
Lluitar
contra el malbaratament alimentari i lluitar contra la pobresa i fam d’Aquí i Ara. Lluitar contra el
malbaratament, ens fa sentir útils, però distribuir-ho
entre els més necessitats ens fa sentir humans. L’escàndol, és que a
Catalunya hi hagi 1,5 milions de pobres, i a la vegada es llencin anualment més
de 250.000 tones de menjar. Fa 25 anys era una novetat parlar de la lluita
contra el malbaratament d’aliments, i a més així participem en la millora el medi ambient, al reduir els
residus orgànics. Fa 25 anys també era
una novetat parlar d’actes positius per la defensa del medi ambient.
Donar i
compartir, fent-ho de forma participativa amb les entitats
benèfiques, evitant la primacia del diner: nosaltres demanem aliments, es la
nostra marca de qualitat. I finalment ens basem en el Voluntariat, una forma
activa de ser ciutadans.
Calia
estar preparats davant les crisis.
En la del 1991/1994, la cara oculta
dels Jocs Olímpics, es van amagar les darreres barraques de Barcelona, però paral·lelament
va esclatar la segona crisi de la democràcia, amb una forta pujada del atur,
relacionada amb la finalització de les obres, una caiguda del PIB i uns
interessos dels prètecs del consum a més del 19%. Sortosament va ser puntual degut
a la definitiva eliminació el mateix 1993, de les barreres duaneres amb la
resta de la Unió Europea. Llavors ja havíem aconseguit distribuir un milió i
mig de kg entre 40.000 persones i els locals del Banc ja estaven quedant
petits. En la primera etapa acollíem sobretot la pobresa estructural
constituïda per aturats de llarga durada, per vídues, que havien treballat a
casa, i que amb la reversió reduïda de la pensió del marit no podien fer front
a les despeses bàsiques i finalment pels “accidentats de la vida”. En la crisi
del 1993, la novetat van ser els
immigrants, que havien treballat en els serveis i la construcció i s’hi
van afegir només temporalment. Aquesta crisi va ser molt important pel Banc
dels Aliments ja que ens va portar a definir un nou model de treball, per tal
de cercar noves fonts de subministra.
Un model
per tot l’Estat: la Unió fa la força
La creació i la posta en marxa del primer Banc dels
Aliments del Estat va ser relativament fàcil. La necessitat marcava l’objectiu,
i el voluntariat va ser la resposta col·lectiva i popular en la creació d’un
nou model d’acció per resoldre els problemes no solucionats per les promeses
del Estat del benestar. Des de Barcelona ens vàrem proposar promoure el model
per tot l’Estat. Des del primer dia vàrem creure en la necessitat de donar a
conèixer el model per tot Espanya, ja que necessitàvem una resposta unitària a
proposar al sector industrial alimentari del mercat espanyol. Calia anar a
exposar el nou model davant actituds molt diverses. Les respostes van ser
variades segons el diferent nivell de maduració de les actituds participatives,
en la profunda diversitat de les regions o autonomies del Estat. Lla feina va
ser dura, però finalment el 1996 es va constituir la Federació Espanyola de
Banc d’Aliments presidida per en Federico Riera-Marsà. Avui, els Bancs dels
Aliments donen resposta a tots els recons del Estat. Agraeixo que el amic José
Antonio Bustos President de la FESBAL ens hagi volgut acompanyar en aquest
acte. “La Unió fa la Força”.
Volem
substituir la feina del l’Estat pel Benestar?
Ens preguntaven, i ens pregunten encara, si volem substituir
la feina de l’Administració per aconseguir un Estat del benestar? No. Solament volem fer la nostra feina i ben
minsament aconseguim una petita complementació.
De pobres n’hi ha hagut sempre, i potser sempre n’hi
haurà i és per això que cal ajudar-los. El Banc dels Aliments fa allò que l’Administració
no pot fer, “recollir els aliments
consumibles però no comercialitzables" procedents dels agricultors, de
les industries, del comerç i de la distribució. Som recicladors de mena i som
solidaris amb una problemàtica global i permanent. La solidaritat és una acció que
no pot ser individual, treballem per una xarxa solidària que estigui prop del
problema, en el poble, en el barri si és possible, però també a nivell d’Estat
amb la Federació Espanyola i a nivell d’Europa amb la Federació Europea. Volem
evitar la fractura social, participem, aportant aliments en la integració de
les persones, a ajudar-los a ser ciutadans, amb tots els seus deures, però
també amb els seus drets humans: el dret a una alimentació digne i de qualitat,
formem part d’un sol poble i lluitem per
una utopia.
Som els primers en detectar les crisis:
La crisi la varem notar immediatament seguint, el creixement
de les noves demandes d'incorporació La Marina Subirats, ha publicat
recentment la seva tesi sobre Barcelona: ”De
la necessitat a la llibertat”, en la que analitza el gran desenvolupament
de Barcelona entre els anys 1985 i 2006. Aquesta llibertat ha durat poc. I el
creixement també anava deixant a les cunetes els accidentats de la vida. És per
això que ja el 2002 ens vàrem obligar a
buscar un nou local, per tal de complir amb la demanda creixent. Finalment
el 2004, gràcies a l’ajuda de la Generalitat de Catalunya i el Consorci de la
Zona Franca, vàrem disposar d’una esplèndida nova seu que ens ha permès fer
front a l’actual crisi que ja es va manifestar fortament el 2007. La realitat
és que les barraques han tornat a aparèixer, prop de les ciutats i sovint també
al mig del bosc. La demanda d’aliments s’ha més que duplicat.
Aquesta crua realitat ens ha empès a
cercar noves fonts de subministra, però també a generar un nou model: la xarxa
solidària. El 2009 tancàvem la memòria amb una declaració de principis “En democràcia, la Societat Civil
ha de vetllar per l’Estat d’excepció social en que vivim”. Es tracta de
demanar als ciutadans que sàpiguen que el problema és de tots, sense deixar la
feina només al Govern o a l’Administració. Cal que tothom es mobilitzi, com
tradicionalment s’ha fet, actuant en la proximitat, entrecreuant lligams
socials i integrant els nous vinguts a la societat. És per això que el mateix
2009 vàrem organitzar el primer “Gran recapte” ens ha donat a conèixer i a més
ha permès participar a tots els ciutadans a l’acció solidària del Bancs dels Aliments. Cada vegada
rebem “més bosses i més plenes” i a més
s’han multiplicat les captes en els barris, les empreses, les escoles,
complementades per iniciatives personals, o d’empreses impulsades per la seva
Responsabilitat Social Corporativa cada vegada més imaginatives.
L’escàndol més visible, és el de les
persones que remenen els “containers” davant dels temples de l’alimentació, cercant
les restes aprofitables. El nostre repte és anar a recollir els excedents en
més de mil punts de venda, i fer-ho per les entitats benèfiques de proximitat.
Aquesta és la millor expressió de la xarxa solidària, en cada poble i en cada
barri de la ciutat.
Una de les noves fonts d’aliments ha
estat la dels pagesos, que amb la retirada de fruita, enguany ens aportaran
prop de 3.000 tones de fruita i verdura, complement ideal de la dieta, de la
nostra dieta mediterrània. Això ho hem
fet amb la valuosa i estratègica col·laboració del Departament d’Agricultura,
que ens ha ajudat a rebre les retirades de fruita i verdura. Una novetat pel
nostre moviment a tot Europa ha estat la de transformar els excedents de fruita
de temporada, en uns excel·lents i nutritius sucs que es distribueixen tot
l’any.
Però tenim moltes propostes a la
cartera. L’any que ve és l’Any Europeu de lluita contra el Malbaratament
alimentari i hi volem actuar en profunditat, posant sobre la taula un model de
formació, en les escoles, en els centres cívics i en la societat en general. No
puc deixar de dir que avui ja anem a més de 150 escoles parlant i fent participar
als futurs emprenedors i en la seu del mateix banc, dels problemes del
malbaratament i la pobresa.
D’aquesta crisi també ens en
sortirem, i segurament més aviat d’allò que ens creiem. En Joan Oliver preveu
que pel 2020 la taxa d’atur a Catalunya serà del 5,6%! Però els pobres seguiran
existint i molts d’ells hauran caigut pel llarg camí de la recuperació.
Finalment vull recordar, que aquesta
tasca ha estat realitzada gràcies a una colla de persones i institucions.
Ho hem fet amb uns presidents
decidits i treballadors:
En Josep Miró: fou el primer president va assumir la sempre dificultosa
tasca dels inicis.
En Josep Torné, que ens havia cedit el primer magatzem: ens va ensenyar la
logística dels aliments.
En Frederic Riera-Marsà: després de moltes negociacions va aconseguir fundar la Federació Espanyola de
Banc dels Aliments. El nostre referent en l’Estat espanyol.
En Manel Raventós: fou l’home de la modernització i professionalització.
I l’Antoni Sansalvadó: és l’home de l’actualitat que ens ha fet integrar en
la imatge popular.
Però també ho hem fet amb els seus directors: Jordi
de Miquel, Josep Albarracín, Lluís Brugada, José Arce, Montse Gispert, Jordi
Ruiz, Anna Sancho i Pere Pujadó. I voldria senyalar especialment, a en Xavier
Maluquer secretari del Patronat de la Fundació durant molts anys i mà dreta
d’una colla de presidents.
Ho hem fet també amb tots els
generosos donants: pagesos, indústria
alimentària, distribució, restauració i una colla de bona gent que ens ha
ajudat.
Ho hem fet amb l’Administració
local, especialment amb el Ajuntament de Barcelona.
Ho hem fet amb la Generalitat de
Catalunya, i concretament amb els Departaments d’Agricultura, de Benestar social,
de l’Agència de Residus de Catalunya i de Justícia.
Ho hem fet sobretot amb les entitats
benèfiques que es troben en la primera línia de foc, i han consolidat la xarxa
solidària.
Ho hem fet amb voluntaris,
permanents o puntuals, que han donat
allò més preciós, el seu temps. I que tenen la voluntat de servir i la "voluntat de ser solidaris"
Ho hem fet amb assalariats, que han estat més que treballadors. I finalment ho hem aconseguit amb els pobres, que han fet possible que comprenem la seva dura problemàtica.
Ho hem fet amb assalariats, que han estat més que treballadors. I finalment ho hem aconseguit amb els pobres, que han fet possible que comprenem la seva dura problemàtica.
En resum, ho hem fet conjuntament
amb tota la “gent del banc”, que han cregut en la Utopia del Banc dels Aliments
i han fet possible l’esser reconeguts com a entitat de referència en la lluita
contra la pobresa.
A tots ells els hi donem públicament
el nostre agraïment.
Seu del Banc dels Aliments de Barcelona: Carrer Motors 122 |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada