Cerca en aquest bloc

8 d’agost de 2011

Com incorporem als nous Voluntaris

En la carta fundacional del Banc dels aliments, és va definir com un dels principis fonamentals, la necessitat de treballar bàsicament amb voluntaris.

Actualment hi tenim un equip d’uns 150 Voluntaris, amb dedicació estable, a mes a mes d’un altre gran numero de persones, que hi col·laboren de forma puntual.

És cert que es tracta d’estalviar diners, per poder-los destinar a la funció principal de cercar noves fonts de subministra, i poder distribuir aliments als més necessitats, però allò més important, és que el voluntari, la persona altruista, cerca permanentment noves iniciatives d’acció. Els voluntaris són la força de xoc de la Fundació Banc dels Aliments, que permet integrar-lo a la xarxa solidària que arriba fins les entitats benèfiques que treballen directament amb els més necessitats.

Els acollim seguint els passos següents:

1º - Convocatòria d’entrevista prèvia
El candidat a voluntari ha de conèixer adequadament els objectius, mètodes de treball i funcionament del banc. Cal que trobi un lloc de treball d’acord amb les seves competències i voluntat d’acció. És per això que es demanarà el perfil i capacitacions del candidat (Currículum). L’objectiu és el de conèixer si la oferta de voluntariat, pot ser valida tant pel candidat com per la Fundació, així com el tipus de col·laboració  (Estable o Puntual) . L’entrevista es convocarà mitjançant un contacte telefònic personal amb el candidat. 

2º - En primer lloc conèixer el Banc
Per tal de que el futur voluntari adquireixi una bona informació global, es realitza una descripció detallada d’allò que és el Banc dels Aliments, objectius, funcionament, etc. S’entrega material descriptiu i és realitza una primera visita comentada per les instal·lacions, que s´aprofita per fer  presentacions generals, i  donar a conèixer  l’esperit de treball,  que trobarà el candidat en la seva acció diària de voluntariat.

3º - Entrevista amb el Coordinador del Àrea escollida
Una vegada acordada la incorporació i establerta l’àrea on inicialment col·laborarà, es realitza una segona entrevista directament amb la persona Coordinadora del Àrea  (generalment en el mateix dia). Aquí rep la informació mes concreta del lloc i treball a desenvolupar 

4º - Definició de compromisos tant del Voluntari com del Banc dels Aliments.
El Voluntari rep la "Carta Fundacional" que llegeix i es comentada, i es defineixen els dies i horaris de treball.  Actualment es demana un mínim de 3 dies per setmana.
El voluntari s’inscriu emplenant el “formulari de dades personals”, destacant   l’acord amb els principis de la Carta Fundacional.


5º - Període de prova.
El Període de prova dura aprox. de 3 a 4  setmanes. Finalitzat aquets, i  després d’una entrevista amb  Recursos Humans,  es signat  per ambdues parts el "Document de Compromís".
Aquest document detalla el deures i drets de cada una de les parts, inclosa el tema de assegurances, el vestuari (en el seu cas) i les normes de treball. Dit document és signat pel President del Banc, o per la persona a qui delegui.


6.- Presentació dels nous voluntaris
El responsable de cada àrea,  s’encarrega  de presentar els seus nous Voluntaris a la resta del equip i a les altres àrees. També s´aprofiten les reunions generals del Banc, per recordar les noves incorporacions.


7.- Participació en jornades d’inducció per a nous voluntaris.
Periòdicament, cada 2 / 3 mesos, es realitzen sessions d’introducció als nous Voluntaris. L’objectiu és donar informació als nouvinguts, de les tasques que realitzen les diferents àrees. 

8.- Identificació personal.
Per tal d’accedir al Banc dels aliments, per raons  de seguretat i per facilitar el coneixement del personal actiu , serà necessari disposar d’una identificació personal, que permeti diferenciar els visitants, del personal de la Fundació.

9.- La cullera.
El butlletí ” La Cullera” , és l’element intern de comunicació dels voluntaris. Està elaborat per l’Àrea de comunicació, i compta amb aportacions dels voluntaris. Les noves incorporacions , son publicades a cada nova edició.El Banc dels Aliments representa una alternativa coherent per a la superació de la pobresa i l’exclusió social. Fem nostra la cita: "contra el pessimisme de la intel·ligència,  aportem l’optimisme de la voluntat”.  El voluntariat és l’element clau pel normal desenvolupament dels bancs del Aliments y de tota la cadena solidària. Us adjuntem la ponència presentada en l’Assemblea 2011 de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments.


Assumpta Orodea
Responsable del Àrea de Recursos Humans
08/08/2011Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada