Cerca en aquest bloc

10 de novembre del 2011

El programa "Escoles" del Banc dels Aliments

La Fundació Banc dels Aliments és una entitat benèfica sense ànim de lucre, independent de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basada en el voluntariat amb l’objectiu d'evitar el malbaratament d'aliments que són perfectament comestibles però no comercialitzables, com els excedents que per diverses raons tenen   les empreses agroalimentàries i que es destruirien ,  i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades AQUÍ,
     Des de fa uns anys també es dedica a recaptar els aliments que la societat vol fer arribar a aquestes persones.
     Primer Banc d'Aliments: Phoenix (Arizona) 1966 - idea de John Van Hengel
     1984 va introduir-se a Europa (Banc d’Aliments de París)
     1987 Fundació Benèfica Banc dels Aliments de Barcelona (primer Banc a Espanya)
     Actualment a Espanya existeixen 52 Bancs d'Aliments, agrupats en la FESBAL, a la seva vegada membre de la Federació Europea,que aplega al voltant de 240 Bancs. A Catalunya hi ha Bancs a Barcelona, Girona, Lleida i Reus.


A l’any 2002 va iniciar-se el Programa Escoles amb l’objectiu de fer arribar la seva inquietud a les Escoles i Instituts de Barcelona , actualment s’extén  a la resta de comarques i províncies ,  amb la intenció de crear consciència de la pobresa que hi ha a prop nostre, a més de donar a conèixer la tasca que el Banc dels Aliments realitza en la lluita contra la fam i el malbaratament. Aquest programa, és cabdal en la sensibilització i l’educació dels més joves, des de  Infantil , continuant per Primària , ESO i Batxiller, amb xarles de sensibilització i exposició del Programa també a  Magisteri , Escoles Superiors i Professionals.

Objectius:

     Sensibilitzar els alumnes, el personal docent i les famílies de les desigualtats socials i de la fam que es pateix al nostre entorn. Promoure la interiorització de valors entre el jovent i aconseguir la seva implicació activa en les situacions de pobresa i de fam que es pateixen a la nostra ciutat.
     Valorar positivament la lluita per la defensa dels drets fonamentals de la persona: en concret un dels drets humans més vitals, el dret a l’alimentació.
     Crear consciència del malbaratament dels recursos alimentaris en la nostra societat: El menjar no es llença .  Funcions  del Banc dels Aliments és vigilar les diverses baules de la cadena agroalimentària per captar els possibles desfasaments entre oferta i demanda i evitar-ne la destrucció. Conèixer el benefici que això comporta a la sostenibilitat, aprofitant excedents alimentaris que sinó haurien de ser destruïts, representant  una important contribució a la preservació del medi ambient.
     Donar a conèixer el Banc: un altre objectiu de la Campanya és donar a conèixer la finalitat social del Banc dels Aliments a través dels centres escolars, dels equips docents, dels joves, de les seves famílies, i dels mitjans de comunicació del mateix sector.
 A l’ inici , any 2002 , varen ser un total d’ 11 Escoles participants en la Campanya , recollint  1.554 kgs. d’aliments variats.
A la finalització del curs 2010-2011, han estat un total de  102   escoles actives assolint un total de  49.376  kgs.  d’aliments centrats principalment en productes bàsics, com han sigut l’arròs,  pasta  i  llegums secs  , i en menys aportació l’oli, la llet i el sucre , aliments que el Banc d’Aliments ja té canalitzat per altres aportacions.

 
Missatges que es transmeten a les Escoles :

     Lluitem contra el malbaratament i la fam més propera: Els aliments procedeixen bàsicament de la sobreproducció. Aproximadament 285 Empreses que ens donen els seus excedents de producció.
     La primacia de la gratuïtat: Rebem i distribuïm els aliments  gratuïtament.
     La seguretat d’una distribució justa: La distribució dels aliments es fa a través d’entitats benèfiques homologades, que per la seva relació directa amb les persones necessitades poden assegurar que els aliments arribin al seu destí final. Entitats que estan xifrades al voltant de les 305.

     Coordinació i gestió gràcies a la participació de voluntaris.
     Recollir aliments de primera necessitat: el Banc dels Aliments recapta grans quantitats d’aliments, però moltes vegades no disposem d’uns tipus d’aliments, com ara llegums, oli, arròs, llet en pols, sucre, etc., que són de primera necessitat. Per això també és important la recollida d’aquests aliments bàsics.

Les principals campanyes que promovem i que engloben la Campanya Escoles, són:

     Campanya Dia Mundial de l’Alimentació (16 d’octubre)
     Campanya de Nadal (desembre)
     Resta de l’any (primavera)

Aquesta darrera i la més llarga en el temps, s’ajusta a les necessitats d’activitats socio-solidàries de les Escoles. 

Actualment, a Catalunya,  al voltant d'un milió i mig de persones pateixen mancances alimentàries.

En els darrers anys , la FUNDACIÓ BANC  DELS ALIMENTS, aboca esforços per   :

                                        Lluitar ARA contra la fam d'AQUÍ

Antoni Dolader
Coordinador Programa Escoles - Banc dels Aliments